fredag 4. februar 2011

Universell utforming

Når man skal bygge et tilrettelagt hus for rullestolbruker, kommer man borti mye fagstoff, og det er en del ”småplukk” det kan være en fordel å sette seg inn i. En av disse ”småplukkene” er fagområdet Universell Utforming. Selv skal jeg ikke utdype dette noe nærmere, men refererer heller til utdrag av tekst fra heftet:

Universell uforming over alt. Planlegging og utforming av uteområder, bygninger, transport og produkter for alle.Utgitt i 2003 av Helsedirektoratet, Avd. for levekår, Deltasenteret og Statens råd for funksjonshemmede.

Universell Utforming


Universell utforming handler i sin kjerne om å planlegge og utforme omgivelser og produkter på en slik måte at de kan brukes av så mange som overhodet mulig. Ambisjonen gjelder enten de er barn, middelaldrende, eldre, med eller uten funksjonsnedsettelse. Det handler om at alle skal kunne delta i samfunnet på en likeverdig måte.

Definisjon


Universell utforming er utforming av produkter og omgivelser på en slik måte at de kan brukes av alle mennesker, i så stor utstrekning som mulig, uten behov for tilpassing og en spesiell utforming.

Hensikt


Å forenkle livet for alle ved å lage produkter, kommunikasjonsmidler og bygde omgivelser mer brukbare for flere mennesker, med små eller ingen ekstra kostnader.

Livsløpsbolig


Livsløpsbolig er en ordinær bolig der grunnleggende kvaliteter er integrert, som gjør at en kan bli boende selv om en får problemer med å bevege seg. De viktigste faktorene er trinnfri adkomst og med entre, stue, kjøkken, bad, oppbevaringsplass, adkomst til uteplass og minst ett soverom på inngangsplanet.


Selv om livsløpsbolig ikke er en spesialbolig for rullestolbrukere, fungerer den i de fleste tilfeller om du blir bevelgelseshemmet i kortere tid eller permanent. Du har en bolig du slipper å flytte fra selv om et familiemedlem blir varig bevegelseshemmet og du kan bli boende i boligen selv om du blir gammel og dårlig til bens.

Universell Brukervennlighet


Det finnes ingen produkter som er universelle i betydningen at de passer til alle og er lette å bruke for alle. Til det er spennet i de menneskelige funksjonsevne og brukssituasjoner for stort. Universell brukervennlighet har derfor mer å gjøre med å ha klart for seg bredden i den menneskelige funksjonsevne og i brukssituasjoner når en designer et produkt. Vi må tilstrebe å utføre et produkt som er så fleksibelt som mulig innenfor de kommersielle rammer samtidig som det tilpasses ulike brukere og brukssituasjoner.

Selv om teksten er helt tilbake til 2003 er den fortsatt gjeldende pr i dag. Mye er relatert til det offentlige rom, men kan med fordel dras nytte av i sitt eget hjem. Ønsker du å lese litt mer om Universell utforming kan du gå inn på følgende linker:

http://www.universell-utforming.miljo.no/
http://www.be.no/universell/uu/index.html
http://www.regjeringen.no/nb/dep/md/tema/forurensning.html?id=1305


Skal ta for meg en del andre fagområder også etter hvert. Selv om det er litt "tørt" stoff, er det mye en kan ha nytte av i eventuelle byggeprosesser eller ombygginger av bolighus.

Vi hadde møte med arkitekt og byggfirmaet i går, og fikk lagt frem ønskene våre, på nytt. Veldig spent på hva arkitekten finner på denne gang. Har gitt han litt frie tøyler mtp selve uttrykket/utseende på huset. Så kan vi heller plukke vekk noe og evt legge til annet i etterkant. Håper vi har noen utkast allerede om en uke...

Skal ta meg mange bloggrunder i helgen, og jeg har en del flotte inspirasjonsbilder fra både kjøkken, bad og ja det meste i grunn. Sånn er det når man har veldig snille bloggevenner (Line og Marit) som fikser linker til en som sjelden har tid til sånt;).Tusen mange takk!!! Så jeg håper jeg kan få blogget litt om disse også. TTT her i huset, og ting blir ikke alltid som en hadde planlagt, dessverre.. Men, sånn er det nå bare;).

Takker nok en gang for hyggelige kommenarer, og veldig hyggelig at flere har lagt seg til som følger her inne. Velkommen!!!

Nå får jeg stupe i seng. God natt!


post signature

9 kommentarer:

aase sa...

Hei og god morgen!

Jammen har dere en god jobb foran dere, med hensyn til planlegging og alt dere må tenke på. Dere er bare så flinke!!

Det hadde jo vårt så koselig om du kom innom meg i butikken da...det er så koselig å møte andre bloggere. Jeg åpner jo en ny avdeling også ca 1. april.....

Må nesten fortelle at du skal vite at jeg har tenkt utrolig mye på dere selv om jegikke visste hvem dee var.....var nemlig inni bloggen til mann din å fant ut hvem han var og hva som hadde skjedd.

Alle ulykker som skjer med utrykningspersonell....de tenker jeg mye over og spesiellt når det er her i nærmiljøet. Min mann har nemlin også vært en del av de i nærmere 25 år.....man tenker anderledes når man har de tett innpå livet. Jeg tenkte jeg stadig når han dro på nattevakt at dette liker jeg ikke egentlig....så skjedde det med din mann og jeg tenkte så mye på deg og dere uten å vite hvem dere var....litt pussig egentlig.

Jeg beundrer dere for mot til å fortelle og bloggen til din mann er flott å lese. Utrolig at dere vil dele med alle.

Håper jeg ser deg i butikken en dag, meld deg først da så jeg er der....

klem fra aase med butikken midt i l<ierbyen sentrum, ved buss og taxi holdeplassen...

Anonym sa...

Heisann:) Ser du har gjort dypdykk i det litt "tørre" men veldig viktige stoffet:) Mye å passe på med små detaljer og anbefalinger. Jeg er fryktelig spent på de tegningene for med de i hånd kan en virkelig planlegge videre. Skal legge ut mer kjøkken og smarte ting der. Greit å bruke som huskeliste. Flis kommer også selv om jeg er litt fastkjørt i de flisene med historisk mønster akkurat nå til meg selv;) Huset vårt "tåler" en ekstra liten vri der ute i gangen så jeg leker veldig med tanken på om jeg skal skal ikke med de flisene.

Flis i huset hos dere har jeg ville drøyd en bitteliten stund enda...gjerne lete alternativ, men avvente beslutning til dere vet lysforhold, veggmatriell, farger. Det største problemet egentlig er at det finnes så innmari mye å velge i.....men linker skal du få i bøtter og spann;)

Herlig helg her og gubben skal også være hjemme. Trimrommet blir ferdig i helga og bjørka blir kanskje også plassert...men elektrikeren kommer nok ikke enda på noen dager. Gjør ingenting for skjøteledning er tingen.

Ha ei fin fin helg:)

Hege sa...

Skjønner du har litt av en oppgave foran deg - syns du er mektig flink!
Gleder meg til å se hvordan det blir til slutt:-D
Riktig god helg Marilinn,
klem Hege.

Line fra huset på landet sa...

Hei du gode:) takk for søte ord! Det er koselig å bli nevnt:)..artig. Da fant jeg jo en nye blogg..nr. 14 også da:) Jeg kan virkelig tenke meg det er nok å ta tak i av utfordringer i hus og hage for å få ting tilpasset som det skal være! Du har ivertfall satt deg mer enn godt nok inn i tingene ser det ut til:) Det kommer nok godt med.
Veldig spennende nå med hva arkitekten kommer opp med. Noen ganger synes jeg de ikke alltid tenker på at det skal bo folk der..men heller tenker på sine kreative utbrudd desverre. Men nå er det jo absolutt ikke sikkert at deres arkitekt er slik!

Ps.. leste i en kommentar at mannen din også har blogg. Stemmer det?

Ønsker deg en fin helg:)
God klem fra Line

Jorid ♥ Noe på Hjertet sa...

Hei på deg!:-) Tusen takk for hyggelig kommentar! Jammen har dere noe foran dere, men er sikker på at det kommer til å. Gå kjenpebra!!:-)

Blogghjelp bloggen lever, blogger-hjelp.blogspot.com :-)

Klem J

Emidoras verden sa...

Hei Marilinn!
Du verden, det er jammen en del som skal på plass før man begynner prosessen:)
Håper arkitekten kommer opp med et greit og praktisk forslag dere kan bruke.
Selv har vi bare noen innedører vi skal få skiftet, men som du sier..Ting Tar Tid:)
Har sluttet å mase..det får komme når tiden er der:)
Ha en fortsatt strålende lørdag!
Stor klem.

Villasol sa...

Ville bare titte innom jeg for og ønske deg og dine en riktig god helg! For en utfordring dere har! Lykke til og håper dere får det som dere ønsker!
Det ligger også en awards til deg hos meg :)

Klem Ingunn

Anette Willemine sa...

Ja alle disse forskriftene er det lett å gå surr i. Alt med liten skrift av "småtteriene" er viktig å få med seg, men du all verden det kan være gjørme å komme igjennom alt av beskrivelser. Det kan likevel vise seg å være lønnsomt, så går man ikke glipp av ting som kan være aktuelt for en selv.
Høres ut som dere har kommet frem til en bedre løsning med to etasjer. Noen av ulempene blir jo oppveiet av flere gode. Høres jo veldig bra ut med bedre uteplass.
Håper virkelig at dere får noen supre forslag fra arkitekten deres nå. Det blir spennende å høre om.
Ønsker deg og dine en fiiin helg!

God klem,
Anette Willemine

aase sa...

God morgen!!

Her skal vi ha en rolig dag etter utedag i hele går...skidag er gøy, men man blir sigen merker jeg...godt jeg har litt tøy å vaske og litt garn og masse pinner...noe finner man vel på.

Min mann har i rundt 20 år vært i etaten som hentet din kjære..han har kjørt ambulanse! De siste årå har han bare jobbet på AMK sentralen. Nå har han derimot ingen faste vakter, kun tilkalling og han tar minst mulig. Vi har konsentrert oss om butikken og transporten nå et halvt årstid. Hva tiden viser...ja det blir spennende...kanskje er han tilbake der en dag..

Nå prøver vi først med ny butikk, så får vi se om vi greier overleve i "døde" Lierbyen. Er ikke som Asker og Hokksund her nei....litt tøft, men vi satser videre!!

Gleder meg til å hilse på deg endag!!